Vályogházak építését már nem vállaljuk!

 

6

Mivel az alábbi linkeken részletes információkat találnak, a vályogépítéssel kapcsolatban itt csak néhány dolgot említek meg:

A vályog kis teherbírása miatt a hagyományos fafödém használata javasolt. Az áthidalóknál (pl. Porotherm) használjunk egy mérettel nagyobbat, hogy a felfekvés a falon legalább 25 cm legyen oldalanként! A befejezésnél a rabichálós vakolatba max. 25 kg cementet keverjünk m3-enként, mert a ma szokásos habarcsok nagy cementtartalma miatt azok légáteresztő képessége jóval kisebb a szükségesnél (nem is hasonlít a falazatéhoz) . A vakolat légáteresztése esetleg javítható adalékkal is (pl. VAPOREX)

A költségek tervezésénél tudni kell, hogy a vályogfalazat alapanyag ára jóval kevesebb, mint az égetett termékeké, de : a falazat rakás munkadíja min. 2,5-szerese a hagyományos falénak a kis méret (30x15x14 cm) és a nagy mennyiségű falazóhabarcs felhasználása miatt; a rabicvakolat készítési költsége is jóval nagyobb, mint egy méretpontos Porotherm falra kerülő 1,5 cm vakolaté.

Összességében elmondható, hogy a vályog főfal + fafödém kombinációjú ház kulcsrakész ára azért nem lesz több, mint egy hőszigetelt 30 cm vtg. Porotherm főfal + fa födém kombinációjú házé.

Ezen az oldalon egy csapatunk által készített vályogház építésének néhány mozzanatát látják.

A képeken mind a gépi sajtolt, mind a kézzel készített /vetett/ szalmával bőven összekevert vályogtéglák is láthatóak


Tapasztalatok, információk a vályogépítésről, előnyökről és hátrányokról:

 

FÓRUM - FÓRUM - FÓRUM

Komoly műszaki háttéranyag : www.valyog.uw.hu

Bérelhető vályogkészítő gép: www.valyogtegla.hu

Egyéb:                                  Szupervályog

 

1

2

3  4