Passzívház, energiatakarékos ház

 

 

 2012-ben épített házunk nemrégen megkapta a minősítést!

(A szövegre kattintva a link az intézet honlapjára visz, a minősítés részleteihez)

 

 

 

 

A légcseréről...

Ha egy normál családi ház kb. 4-500 m3-es légtérfogata óránként 2-3 alkalommal kicserélődik, akkor a téli időszakban a beltéri meleg, a felfűtött levegő helyére óránként 800-1500 m3 hideg levegő áramlik, amelyet szintén fel kell fűteni ahhoz, hogy a beltéri +22C hőmérsékletet biztosítani tudjuk. Ez energiapazarló!

Ha klimatizált a ház, a berendezésnek szintén magas lesz az energiaszükséglete, ha a lehűtött levegő idő előtt, illetve ellenőrizhetetlenül távozik a klimatizált térből. Ezért szükséges, hogy az épített ház megfelelő légtömörséggel rendelkezzen, minél kevesebb levegő cserélődjön az energiahatékonyság céljából!

 

A Blower Door teszt:

A pára- és légzáró réteg minőségét, működésének hatékonyságát már az építés során tesztelhetjük a BlowerDoor mérési módszerrel. Ennek során mérhető az épület légcsereértéke, valamint meghatározható az esetleges tömítetlenségek helye.

A BlowerDoor-teszt során 50 Pa túlnyomás, illetve vákuum mellett mérik a nyomáskülönbség fenntartásához szükséges levegőáramot. Ilyen nyomáskülönbség természetes körülmények között az épület külső és belső tere között 30 km/h szélsebesség esetén alakul ki. A mérés eredménye azt mutatja meg, hogy 50 Pa-os nyomáskülönbség hatására az épület légtérfogata óránként hányszor cserélődik ki.

Gépészeti szellőzés nélküli, természetes szellőzésű épületek légcsereértéke a szabványok szerint n50 ≤ 3/óra, a gépészeti szellőztető berendezéssel rendelkező épületek légcsere értéke n50 ≤ 1,5/óra,

a passzívházak esetében ez az érték n50 ≤ 0,6/óra.

Folyamatban lévő építkezésünkön a 07.08-i mérésen a fenti szabványt messze túlteljesítettük a 0,2 értékkel!!